Verschil kosten begrafenis en crematie

Het verschil tussen de kosten voor een begrafenis en voor een crematie houdt veel mensen bezig. Wat is er nu daadwerkelijk goedkoper en waar komen de verschillen vandaan? Het is uiteraard goed mogelijk om een crematie of begrafenis duurder te maken dan de ander, bijvoorbeeld op basis van een mooiere kist of andere extra’s. We gaan in dit geval uit van een vergelijkbare uitvaart, waarbij we een onderscheid maken tussen de algemene kosten en die specifiek voor de begrafenis of de crematie.

Algemene kosten voor de uitvaart

Zowel bij het begraven als cremeren is er sprake van een aantal algemene kosten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het basistarief voor de uitvaartverzorger, dat €1.500 bedraagt. Daarnaast kunt u een advertentie in een regionaal dagblad zetten voor €500 en dient u rekening te houden met de kosten voor een (eenvoudige) doodskist. Denk aan het vervoer naar het rouwcentrum, de rouwkaarten en bijvoorbeeld het bloemstuk op de kist. Het zijn net als de bekende koffie met cake en de bedankkaarten bekende posten waar u rekening mee dient te houden, onafhankelijk van of u kiest voor begraven of cremeren.

Kosten voor een begrafenis

Vervolgens is het natuurlijk van belang om na te denken over de kosten voor een begrafenis of die voor een crematie. Kiest u voor een begrafenis? Houd er dan rekening mee dat u de grafkosten dient te betalen, voor een periode van 20 jaar kost dat een kleine €2.000. Dit is gebaseerd op €33 – €500 per jaar, afhankelijk van de locatie in het land. Daarnaast dient u bij het begraven rekening te houden met de kosten voor de grafsteen. Ook die kost gemakkelijk €2.000, zodat de totale kosten voor een begrafenis op termijn flink kunnen oplopen.

Kosten voor een crematie

De kosten voor een crematie liggen over het algemeen wat lager, al is er aan de andere kant wel sprake van een groter aantal verschillende kosten. Een sierum kost bijvoorbeeld €350, het verstrooien van het as bij een crematorium of op zee kost €75. Aan de andere kant kunt u het as laten verwerken in een medaillon, de kosten daarvoor bedragen doorgaans €175. Wilt u het as bij laten zetten in een columbarium? Dat kost zo’n €500 voor 5 jaar, waardoor dat op basis van 20 jaar net als bij een graf een kostenpost van €2.000 zal betekenen.

Verzekering voor de kosten

De kosten voor een begrafenis of crematie lopen gemakkelijk op tot een aantal duizenden euro’s. Dat betekent dat het de moeite waard is om daar een goede verzekering voor af te sluiten, iets dat u het best op relatief jonge leeftijd kunt doen. Bent u nog jong en heeft u de mogelijkheid om iedere maand een paar euro opzij te zetten? U zorgt er daarmee voor dat u de kosten kunt drukken, terwijl u aan de andere kant wel de mogelijkheid heeft om uw uitvaart goed te regelen. Het is wat dat betreft de moeite waard om nu alvast na te gaan welke dekkingen er beschikbaar zijn.

Previous post:

Next post: