En bloc clausule

De en bloc clausule speelt een belangrijke rol binnen de begrafenisverzekering, waardoor het verstandig is om hier rekening mee te houden. De clausule zorgt ervoor dat de verzekeraar de mogelijkheid heeft om de voorwaarden van de verzekering aan te passen, geldend voor de gehele looptijd. U geeft de verzekeraar als het ware de mogelijkheid om de dekking of premie aan te passen aan eventuele tegenvallende resultaten. In bepaalde gevallen zal die vrijheid leiden tot een meer scherpe premie. U kunt begrafenisverzekeringen vergelijken om na te gaan of de exemplaren met een en bloc clausule inderdaad de meest voordelige optie bieden.

Veranderen van de voorwaarden

Dankzij de en bloc clausule heeft een verzekeraar de mogelijkheid om de voorwaarden van een begrafenisverzekering te wijzigen. Het gaat dan om een wijziging voor alle verzekerden, niet voor een individuele afnemer. Op het moment dat de levensverwachting bijvoorbeeld sterk af zou nemen of de kosten voor een uitvaart sterk toenemen, kan een uitvaartverzekeraar bepalen dit door te berekenen in de premie voor haar klanten. Daarnaast kan de uitvaartverzekeraar besluiten de polisvoorwaarden in uw nadeel aan te passen. Indien u te maken krijgt met een verandering van de dekking of voorwaarden van uw begrafenisverzekering heeft u de mogelijkheid om binnen 30 dagen over te stappen naar een andere verzekeraar.

Overstappen na wijziging

Houd er echter rekening mee dat de mogelijkheid tot overstappen naar een andere begrafenisverzekering niet altijd tot de volledige vrijheid zal leiden. Indien u al op leeftijd bent is de kans immers groot dat u bij uw nieuwe verzekeraar een hogere premie gaat betalen. Het is wat dat betreft verstandig om in ieder geval op zoek te gaan naar enkele verzekeraars zonder een en bloc clausule. Is de begrafenisverzekering daar ongeveer zo voordelig als elders? Dan kiest u daarmee voor een meer veilige optie, die een verzekeraar niet de vrijheid biedt zomaar aanpassingen te doen.

Next post: